Yeşil Bina Nedir?



Yeşil Bina Nedir?

Yeşil Bina; yapılacağı arazinin seçiminden başlayarak, bulunduğu ortamın iklim verilerine göre değerlendirildiği, ihtiyacı kadar tüketen, mümkün olduğunca yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, genel olarak ekosistemimize duyarlı olan yapılar olarak tanımlanabilir.
Bu binalar, üçüncü şahıs ve kurumlar tarafından standartlaştırılmış bir değerlendirmeye tabi tutulur. Yeşil bina ile ilgili Dünya genelinde standartlar ve sertifikalar bulunmaktadır. 1990’da İngiltere’de oluşturulan BREEAM, 1998’de Amerika’da oluşturan LEED, 2009’da Almanya’da oluşturulan DGBN bunlardan bazılarıdır. Türkiye’de ise yeşil bina ile ilgili çalışmalar ÇEBDİK tarafından yapılmaktadır.


İngiltere’de Yapı Araştırma Kurumu (BRE) tarafından geliştirilen Yapı Araştırma Kurumu Çevresel Değerlendirme Metodu "Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology" (BREEAM), kriterlere dayalı değerlendirme sistemlerinin ilk örneğidir. İngiltere dışındaki ülkelerde yapılacak değerlendirmeler için; BREEAM International, (Türkiye’yi de içine alan) , BREEAM Europe ve körfez bölgesindeki ülkeler için BREEAM Gulf geliştirilmiştir. Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik "Leadership in Energy and Environmental Design" (LEED) programının hedefi yapı sektöründe payı olan tüm kişi ve kuruluşların, yapıların yaşam döngüsü sürecinde oluşturdukları çevresel etkilere dikkatini çekerek, faaliyetlerini ve ürünlerini bu etkileri azaltmak doğrultusunda geliştirmeleridir.

Aşağıda Dünyadaki Başlıca Sertifika Sistemleri ve Değerlendirme Alanları verilmiştir.


SBTool tek başına doğrudan yapılara uygulanmayan, genel bir değerlendirme çerçevesi olup, çeşitli ülkelerin bu kalıbı alarak, ülkesel ve bölgesel koşullarına uyarlamasını öngören bir araçtır. Japonya Sürdürülebilir Yapı Konsorsiyumu (JSBC) ve Yeşil Bina Konseyi (JaGBC) işbirliği ile geliştirilen Binaların Çevresel Etkinliği için Detaylı Değerlendirme Sistemi"Comprehensive Assessment System for Built Environment Efficiency" (CASBEE) Japonya’nın yanı sıra Asya ülkelerinin de sürdürülebilirlik esaslarını dikkate alarak hazırlanmıştır. Bu sistem kapsamında, binanın fonksiyonuna bağlı olmaksızın; tasarım, yeni yapılar, mevcut yapılar ve yenileme aşamaları için farklı değerlendirme araçları kullanılmaktadır.



0 yorum:

Yorum Gönder